Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Fűtés napenergiával - OM Szolár rendszer

A légkollektoros rendszerek egy jól bevált változata a japán fejlesztésű OM rendszer.

A légkollektor és a tetőhéjalás egységes szerkezetet képez. A fémlemez tetőhéjalás alatt áramlik felfelé az eresz alatt beszívott friss levegő, vagyis ezen a szakaszon a tetőhéjalás egy fedetlen légkollektort képez.
A tető felső sávjában, ahol az áramló levegő hőmérséklete már magas, egy üvegréteg és az alatta lévő pangó légréteg szigetelő hatása csökkenti a hőveszteséget. A levegő a gerinc alatt húzódó, félhenger alakú légcsatornán át egy kezelő dobozba jut, amely a ventillátor és a szabályozó csappantyúk mellett egy bordáscsöves hőcserélőt is tartalmaz: ez a használati melegviz felmelegítésére szolgál.
A kezelő dobozból a levegő egy függőleges légcsatornán keresztül a légjáratos padlószerkezetbe jut, amely így egyrészt padlófűtésként, másrészt hőtárolóként működik. Ezt követően a levegő padlórácsokon vagy a parapet alatt a helyiségbe jut és onnan a kialakuló csekély túlnyomás hatására a szabadba távozik.

Automatikus vezérléssel télen időközönként rövid időre a levegő áramlási irányát megfordítva a tetőről a hó leolvasztható.
Nyáron a levegő a használati melegvíz hőcserélője után a kezelő dobozból közvetlenül a szabadba jut. Ez a légáramlás az épületben kisebb depressziót idéz elő, ami miatt az épület szellőzése intenzívebbé válik.


Az OM Szolár rendszer sémájaOM-SOLAR japán napház