Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Fűtés megújuló energiaforrással

Általánosan
Épületeink fenntartása során a legtöbb energiát fűtésre használjuk el. Ezen energiafelhasználás (és anyagi ráfordítás) csökkentésének első, legfontosabb lépése az épületek minél jobb hőszigetelése, melynek megtervezéséhez az épületenergetikai szoftverek nyújthatnak segítséget.

A hazai klimatikus viszonyok mellett azonban a téli időszakban bizonyos mennyiségű fűtési energiafogyasztás elengedhetetlen. A nem megújuló energiaforrások korlátossága és a felhasználás során történő káros anyag kibocsátása miatt egyre inkább a tisztább, "korlátlanul" rendelkezésre álló, megújuló energiaforrások alkalmazását kell választanunk.

A következőkben azt szeretnénk bemutatni, milyen rendszerek, technológiák és berendezések érhetők el ma Magyarországon, melyek alkalmazásával a tisztább, fenntarthatóbb, megújuló energiaforrásokat fűtésre, fűtésrásegítésre alkalmazhatjuk.


Napenergiával Biomasszával Geotermikus energiával Biogázzal