Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Vissza


Természetközeli szennyvíztisztítási eljárások (UKWA kft.)

Erre a termékre a KÖRKÉP követkető oldalán van hivatkozás:
../vizgazd/3-4-2-3-2-1-0-.html
 

Alkalmazási leírás Környezetbarát, energiatakarékos szennyvíztisztítási eljárások, mint pl. gyökérmezős (nádgyökérteres) rendszer, fakultatív, vagy levegöztetett szennyvíztavak, kistelepülések, házcsoportok, panziók, stb. számára.
Szerelési leírás A természetközeli rendszerek zömükben földművek, földmedencék, vagy talaj szűrő-mezők növényzettel beültetve. A talajvízzel szembeni szigetelést fólia, vagy agyag réteg biztosítja. Többféle konstrukciós változat van.
Jellemző műszaki paraméterek

A gyökérmezős szennyvíztisztító rendszer lehet vízszintes vagy függőleges átfolyású. (Mi az utóbbit részesítjük előnyben.)

A talajmedencék - a szűrőmezők filteranyaggal vannak feltöltve. Ez ált. kavics, homok, kőzúzalék, agyagásvány komponensek keveréke. A növényzet ún. Helophyta növényfajokból áll.

A medencék mélysége: kb. 1.00 - 1.20 m. Területigény: kb. 4-5 m2/lakosegyenérték

A szennyvíz mechanikai előtisztítását a rendszer szerves részének kell tekinteni. Ez lehet egy egyszerű ülepítő medence , egyszerű, vagy bővített oldómedence.

Meglévő minősítés A természetközeli szennyvíztisztítási eljárások hazánkban is ismert és alkalmazott, alkalmazási engedéllyel rendelkező, eljárások. Jó működési eredményekről tanúskodnak.
Referencia Természetközeli szennyvíztisztisztító és -újrahasznosító rendszer tervezése Aparhant község számára (Tolna Megye). A szennyvíz előtisztítás után bakhátas nyárfás elhelyező területre kerül, ahol egyben mint érték újra hasznosul, másrészt biológiailag megtisztul.
Ár A rendszer teljes beruházási költsége jelenleg még nem ismert. A hasonló nagyságú mesterséges eljárásokéhoz képest mintegy 30-40%-kal olcsóbb.
Támogatás Támogatást a helyi önkormányzatok céltámogatás keretében, vagy területfejlesztés címén kaphatnak. Korábban a KKA-ból is lehetséges volt.
Gazdaságosság Az üzemeltetési költségek igen kedvezőek; a villamos energia költség minimális, vegyszer költség nincs, az amortizáció lényegesen kisebb, mivel a létesítmény mindössze 2-3%-os kulccsal amortizálódik.
Gyártó UKWA Kommunális Tervező és Szolgáltató Kft.
 
Cím: Magyarország, Pest megye, Budapest
1126, Dolgos u. 2. 8B/fsz 2.
Telefon: 225-8330
Fax: 225-8331
Email: UKWA@Steinbacher-consult.com

Ismertetés:
Német-magyar mérnökiroda. Környezettechnikával, biotechnológiával foglalkozik. Fő tevékenységi köre a szennyvíztisztítás. A természetközeli megoldásokat részesíti előnyben

Ajánlott tervező Lengyel Zoltán László
 
Cím: Magyarország, Pest megye, Budapest
Attila út 85.
Telefon: 3752-796

Ismertetés:
Okl. környezetvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens, nagy tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelmi biotechnológia területén.

Adatszolgáltatás UKWA Kommunális Tervező és Szolgáltató Kft.
1998.11.16.
Adatgyűjtő Jároli József, Medgyasszay Péter
Frissítve Jároli József
2003.05.20.

Az oldallal kapcsolatos észrevételek: ******


KÖRKÉP: www.foek.hu/korkep/ Független Ökológiai Központ