Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Vissza


Szebeton - Mall csepegtetőtestes szennyvíztisztítók 4-1000 lakosegyenértékig

Erre a termékre a KÖRKÉP követkető oldalán van hivatkozás:
../vizgazd/3-4-2-3-1-1-0-.html
 

Bemutatás A Mall csepegtetőtestes szennyvíztisztító kisberendezések családi házak, motelek, lakó- és szabadidőparkok valamint intézmények kommunális szennyvizének mechanikai és aerob biológiai kezelésére szolgálnak 4 - 1000 lakosegyenérték (leé) nagyságrendben. A berendezésekbe bevezethető minden konyhából, mosókonyhából, WC-ből, piszoárból, fürdőkádból és tusolóból származó szennyvíz.

A berendezések felépítése:

 • előülepítő iszaptározóval
 • csepegtetőtest levegőztetéssel és iszapszivattyúval
 • utóülepítő iszapcsúszdával
 • tartályba integrált szivattyúkamra (a VARIO berendezések esetében)
 • ellenőrzőakna (a VARIO berendezések esetében)
 • robbantott metszet

  A berendezések előnyei:

 • kis helyigény
 • gyors beépítés az előregyártott és összeszerelt tartályoknak köszönhetően
 • egyedi kialakítás a helyi adottságoknak megfelelően
 • alacsony üzemeltetési költségek
 • kevés fölösiszap képződik (évente egyszeri elszállítás)
 • csekély karbantartási igény robbantott metszet
 • Alkalmazási leírás A MALL csepegtetőtestes szennyvíztisztító kisberendezések alkalmazása a legjobb megoldás csatornázatlan vagy kedvezőtlen adottságú területeken, illetve ingadozó szennyvízterhelés esetén. A berendezések által megtisztított szennyvíz minősége megfelel a 9/2002. (II.22.) KöM-KöViM együttes rendeletben meghatározott 2. "Egyéb védett területek" vízminőség-védelmi területi kategóriának
  Szerelési leírás 1. A berendezéseket (tartály + kónusz + öntöttvas aknalefedés) szentendrei üzemben a szállítójárműre állódaruval felrakodják.
  2. A leemeléshez a beépítés helyszínén autódaru, a műtárgytól függően 3 db RD 24 és 3 db RD 30-as menetes emelőfül és 3 db min. 5 m hosszú emelőkötél szükséges. Az autódarut választás szerint Megrendelő, vagy cég biztosítja.
  3. A berendezés a talajfelszín alá kerül, ezért munkagödör kialakítása szükséges.
  4. A munkagödör méretének megválasztásához irányadó az árlistán szereplő beépítési mélység. A munkagödörnek ennél 15-20 cm-rel mélyebbnek kell lennie. A 2 m hasznos belső átmérőjű tartály külső átmérője 2,20 m, tehát a munkagödör javasolt mérete 2,60 m x 2,60 m x beépítési mélység + 15-20 cm. A 2,50 m hasznos belső átmérőjű tartály külső átmérője 2,720 m, a munkagödör javasolt mérete 3,10x3,10m.
  5. A munkagödör fenekét egyenletesre kell döngölni, 10-15 cm magas finomszemcsés sóder vagy homokágyat kell kialakítani és annak felületét vízszintesre kell kiképezni.
  6. A tartályokon nem gyárilag kialakított furatokért a cég garanciát nem vállal
  Jellemző műszaki paraméterek A tisztítandó szennyvíz először az előülepítőbe és a puffertartályba jut, ahol megtörténik a mechanikai előtisztítás. A szennyvíz szerves anyag tartalma itt 33 %-al csökken. A kiülepedő és felúszó anyagoktól mentes, csak oldott állapotú vegyületeket tartalmazó szennyvíz egy elosztórendszeren keresztül a csepegtetőtestre kerül, amelyen egyenletesen átszivárog. A biológiai lebontáshoz szükséges levegő kéményhatás révén jut el a mikroorganizmusokhoz, melyek a szennyeződéseket vízzé, kiülepedő és szervetlen anyagokká alakítják át.A szerves anyagoktól megtisztított víz ezután az utóülepítőbe kerül, ahol a víz lenyugszik és az iszap kiülepszik.Az iszapcsúszda alján található szivattyú visszavezeti a fölösiszapot az előülepítő tartályba, valamint ez felel a terhelésingadozások kiegyenlítéséért és a csepegtetőtest időszakos mosásáért is.

  Berendezés típusa Tisztítási kapacitás
  (lakosegyenérték)
  Tisztítási kapacitás
  (m3 szennyvíz/nap
  Tartályok száma
  MONO 4-8 0,6-1,2 1
  DUO 8-16 1,2-2,4 2
  VARIO 20-1000 3-30 >=3

  Honlap http://www.szebeton.hu
  Meglévő minősítés A berendezések OVF által kiadott Alkalmazási Engedéllyel rendelkeznek, melynek törzskönyvi száma: F-224
  Támogatás A támogatás forrása itt a KAC, illetve a VICE.
  Gyártó Szebeton Rt.
   
  Cím: Magyarország, Pest megye, Szentendre
  2000, Dózsa Gy. út 20.
  Telefon: 26-310-622, 20-555-0275
  Fax: 26-310-994
  Email: info@szebeton.hu
  Honlap: http://www.szebeton.hu

  Ismertetés:
  A mintegy 80 éves múltra visszatekintő Szentendrei Betonárugyár Rt. 2001. július 1-i hatállyal két német vállalatcsoport, a donaueschingeni székhelyű Mall Umweltsysteme GmbH és a hanaui központú P.V. Holding AG többségi tulajdonába került, ezzel egyidejűleg új technológiák bevezetése és új termékek gyártása vette kezdetét:

 • szennyvíztározó akna
 • csapadékvízgyűjtő berendezés
 • szennyvíztisztító kisberendezés
 • Valamennyi Mall technológia természetes eljárásokon alapul, vegyszeres kezelésre sem a szennyvíztisztítók, sem a csapadékvízgyűjtő berendezések esetén nincs szükség.

  Forgalmazó Szebeton Rt.
  A további információk az előző cellákban...
  Adatszolgáltatás Fehérvári Andrea
  2002.03.19.
  Adatgyűjtő Jároli József
  Frissítve György Andrea (Jároli József)
  2003.05.09.

  Az oldallal kapcsolatos észrevételek: ******


  KÖRKÉP: www.foek.hu/korkep/ Független Ökológiai Központ