Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Vissza


NATURFLOR természetes padlóburkolatok

Erre a termékre a KÖRKÉP követkető oldalán van hivatkozás:
../epanyag/5-16-1-4-0-.html
 

Bemutatás A Naturflor szőnyegek járófelülete az alábbi anyagokból készülhet, több mint húszféle színben:

szizál
szizál sisafra
kókusz, átlós
tengerifű
gyapjú buklé

Hátoldaluk anyaga lehet juta vagy teljes felületen rögzített gyapjú.
A két réteget nyers gumival (nem vulkanizált kaucsukkal) ragasztják össze.

Alkalmazási leírás 1. Padlószőnyeg - lakásba, irodába, szállodába
A NATURFLOR szőnyegek padlószőnyegként a legelterjedtebbek. Tisztításuk egyszerű, létezik impregnált és lángmentesített változatuk is, melyeket szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni a kezeletlen változattól. A padlószőnyegeket nem feltétlenül kell leragasztani (csak a szükséges toldások mentén), mert önsúlyuknál fogva nem mozdulnak el.
2. Szegett, vagy bordűrözött szőnyeg
Bármilyen erősebb bútorszövettel, vagy természetes anyagú lenhevederrel, 8-20 cm széles kerettel ún. "bordűrrel" szeghető a szőnyeg
3. Futószőnyeg
Ez elsősorban a kókusz szőnyegekre vonatkozik. Szélességük 1-2 m, hosszúságuk max. 50 m. Szegésük 10 cm széles lenheveder (ebből 4 cm szélesség látszik a szőnyeg oldalain). A szegés színe választható. A kókusz hagyományosan jó anyag futószőnyegnek. Jól bírja a nedvességet (trópusi esőerdei növény), nem rohad el, nem bomlik szét, lélegzik, így a nedvesség nem szorul meg alatta.
4. Speciális süllyesztett kókusz lábtörlő
4 cm magasságú tűzött kókusz. Ez aljzatba süllyesztendő. Szélessége 1 illetve 2 m. Hosszúsága, akár 30 m is lehet, egyben. Előnye, hogy nem rohad, formára vágható, nem foltokban kopik, ami 4 cm-es vastagságának köszönhető. Forgalmasabb helyeken is könnyen elvisel 8-10 évet.
5. Faliszőnyeg
 
Szerelési leírás Mivel nem vonzzák a port, ezért a szőnyegek porszívózása egyszerű. A sár is könnyedén eltávolítható száradás után. Használható még száraz kefe is. A legtöbb szennyeződés ennek a két tárgynak a segítségével eltávolítható. A vörösbor és kávéfoltokkal vigyázni kell. Ha ilyen jellegű veszélynek van kitéve gyakran a szőnyeg, akkor érdemes inkább az impregnált változatukat használni, vagy saját magunk impregnálni a szőnyeget.
Jellemző műszaki paraméterek A természetes szőnyegburkolatok jellemzői:
1. Nem tartalmaznak kemikáliákat. - A festés és a hátoldal is természetes anyagból készül.
2. Nem vonzzák a port és a szennyeződéseket. - Könnyen porszívózhatóak és nem okoznak allergiát.
3. Strapabíróak. - Élettartamuk 20 év körüli. A szizál az egyik legerősebb anyag, amiből szőnyeget gyártanak. Irodai görgős szék alá is tehetők. A kókusz illetve a tengerifű pedig jól bírja a nedvességet is.
4. Rovar- és atkamentesek. - Ezek az élősködök ugyanis a műanyag padlószőnyegek alatti szivacsos rétegben vannak. Ez az a réteg, ami a szőnyeg felszedésekor ott marad, miután nagyrészt porrá bomlott. Juta és gyapjú hátoldalnál ez nem fordul elő.
5. Esztétikusak. - Több, mint 20-féle színből, 4-féle szövésből és 3-féle hátoldalból választhatunk.

A megfelelő anyagú és minőségű termék kiválasztásának szempontjai:
1. Hátoldal: (a legfontosabb) Ha gumi, vagy habosított gumi (szintetikus latex), akkor az már nem lehet magas minőségi osztályú termék. Ezek ugyanis nem adnak tartást az anyagnak, és idővel elbomlanak. A megfelelő hátoldal a juta, vagy a teljes felületen szőnyeghez rögzített gyapjú.
2. Ragasztás: A megfelelő hátoldal-rögzítés természetes szőnyeg esetében, egy kemikália mentes ragasztó réteg felhordása a felső (járó) rész és az alsó (juta, gyapjú stb.) közé. A NATURFLOR termékeinél ez az anyag nyers gumi (un. nem vulkanizált kaucsuk), ami így nélkülözi a kemikáliát és megfelelő tartósságot biztosít.
3. Származás: Honnan származik az anyag? Ez elsősorban a szizálnál fontos, mivel a kókusz szinte minden esetben Indiából származik. Szizál Agawe-t három fő helyen termesztenek. Távol-Keleten, Afrikában és Brazíliában (ill. Mexikóban). Ezek közül a legjobb minőségű a Brazíliából származó szizál. Ez, pontosabban a Jucatan félsziget Szizál nevezetű kikötője, ugyanis az az őshazája az anyagnak.
4. Szövés: A szövés szintén nagymértékben függ az alkalmazott technológiától. Itt a döntő a szövés sűrűsége, illetve szorossága. Ettől függ ugyanis a szőnyeg felületének ellenállósága, kopásállósága. Kevés olyan szizál szőnyeg létezik, melynek minősítése megengedi, hogy irodai kerekesszék alá is lefektessék, és azt ki is bírja. A legsűrűbbre szőtt szizál szőnyeg (2,8 kg/m2) a szizál "BRAZÍLIA" fantázianevű szőnyeg, mely alkalmas belterek, lépcsők, irodák burkolására is.
5. Festés: A természetes színek már első ránézésre elkülöníthetőek a különböző kemikáliákkal kikevert színektől. Hátránya az, hogy tűző napra színes szőnyeget csak akkor érdemes kirakni, ha nem zavar minket az, hogy a nap kiszívja idővel a színt belőle.

Honlap http://www.naturflor.hu
Meglévő minősítés Szizál szőnyegek: ÉMI ENG.: M-105/99
Referencia A referenciák megtekinthetőek a cég honlapján.
Gyártó Duroflor
 
Cím: Németország, Weikersheim
97990, Gewerbegebiet Tauberhöhe
Telefon: +49-7934 - 91 770
Fax: +49-7934 - 91 77 17
Honlap: http://www.duroflor.de

Ismertetés:
Természetes alapanyagú szőnyegek gyártója.

Forgalmazó Naturflor
 
Cím: Magyarország, Pest megye, Biatorbágy
2051, Szentháromság tér 4.
Telefon: 22/70 80 70
Email: naturflor@naturflor.hu
Honlap: http://www.naturflor.hu

Ismertetés:
A NATURFLOR a német DUROFLOR cég, - mely európai szinten a legjobb minőségű természetes-szőnyeg gyártó, - kizárólagos magyarországi importőre és nagykereskedője.

Adatszolgáltatás Zák György
2003.03.23.
Adatgyűjtő Jároli József

Az oldallal kapcsolatos észrevételek: ******


KÖRKÉP: www.foek.hu/korkep/ Független Ökológiai Központ