Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Vissza


Terméspala tetőcserép (TETŐ-HORN)

Erre a termékre nincs hivatkotás Körkép egyik oldalán sem???

 

Bemutatás

Íves leszabású szabályos pala (Bogen - deckung)

Német pikkelyfedés (Schuppen-deckung)

Téglány szabályos fedések (Rechteck-deckung)

Speciális halpikkely (Fischschuppen)

Szabvány és rombusz pala (francia) Spitzwinkel

Speciális méhsejt fedés (Wabe- deckung)
Alkalmazási leírás Európában a terméspala felhasználása több mint hatszáz éves hagyománnyal rendelkezik. Magyarországon is beszélhetünk hagyományokról. A háború előtti évtizedekben előszeretettel használták a terméspalát kastélyok, kúriák fedésére, ennek legszebb hazai példái a keszthelyi Festetics Kastély, a parádsasvári Károlyi Kastély (cégünk kivitelezésében) és még sorolhatnánk. Eredetileg a Parlamentet is terméspalafedés díszítette.
Szerelési leírás Tárolás
 • A szállítás után célszerű a héjalást haladéktalanul elvégezni. Ha erre nincs mód, akkor a rakatokat lehetőleg csapadéktól védett helyen kell tárolni. (A szakszerű tárolás a garancia feltétele.)
 • A tetőfedő lemezeket egyenletes, sík felületen élére állítva, soronként (pl. léccel) elválasztva 1,5 m magas máglya képezhető.
 • Rakodásnál, mozgatási műveleteknél a lemezek nem dobálhatók és a lemezeket ütés nem érheti. Az ilyen behatásból származó sérülésekért a gyártó, illetve a forgalmazó garanciát nem vállal.

  Tetőlejtések
  A szarufák és az ereszmenti csillapítók lejtése általános esetben a különböző palafedési módoknál a következő határok között lehet:

 • az ónémet palafedésnél nem lehet 25°(47%) alatt. Kivételes esetekben, különös körültekintés mellett, kisebb felületeken (álló tetőablakok, előtetők, stb.) 23°-ig (42%) le lehet menni.
 • Az ónémet kettősfedésnél nem lehet 22°(40%) alatt. Kivételes esetekben, különös körültekintés mellett, kisebb felületeken (álló tetőablakok, előtetők, stb.) 20°-ig (36%) le lehet menni.
 • A német pikkelyfedésnél nem lehet 25°(47%) alatt.
 • A német kettős pikkelyfedésnél nem lehet 22°(40%) alatt.
 • A szabályos kettősfedésnél nem lehet 22°(40%) alatt. Kivételes esetekben, különös körültekintés mellett, kisebb felületeken (álló tetőablakok, előtetők, stb.) 20°-ig (36%) le lehet menni.
 • Az íves zárású palákkal szabványfedésnél (bogenschnitt) nem lehet 25°(47%) alatt.
 • A különböző alakú palákkal végzett szabályos fedéseknél nem lehet 30°(58%) alatt.

  A fedés aljzata
  A fedés aljzataként legalább 25 mm fa deszkázatot kell alkalmazni. A deszkáknak ép élűnek és száraznak kell lenniük, és nem szabad sehol rugózniuk. A faanyag a MSZ, ill. EU minőségi előírásoknak feleljen meg. A deszkázat ne legyen 12 cm-nél keskenyebb, kivétel a ramonádokra (az eresszel általában függőlegesen helyezkedő) kúposan bevágott deszkázat. 15 cm szélesség feletti deszkákat minden szarufán három szeggel vagy stifttel kell rögzíteni, melyek hossza a deszka szélességének min. a 2,5 -szerese legyen. 60 cm- nél szélesebb szarufa távolságok esetén a deszkázatot vastagabbra kell választani, vagy merevítőléccel kell megerősíteni. Lécezés esetén, a gerincen és az eresznél teljes szélességű deszkát kell beépíteni. Falfedésnél az ellenlécezés maximális távolsága 60 cm. A rögzítés a falazatra vagy betonra dűbelezéssel és csavarozással vagy más, megengedett rögzítési módon történik. A palafedés aljzata lehet továbbá szegezhető építőlemez, vagy szegezhető falazat (pl. habkő, habbeton, facement, stb.). Ügyelni kell a megfelelő szeg vagy stift kiválasztására, a szegezhető építőlemezre vagy szegezhető falazatra történő közvetlen szegezés lehetséges, mert a pala annak természetes strukturáltsága miatt az esetlegesen a falban diffundáló gáz állapotú nedvességet a fedés minden pontján távozni engedi. A falécezéssel történő szegezésnél a lécek keresztmetszete legalább 40x60 mm legyen, ez vonatkozik a tetőn elhelyezett lécezésre is. Viharkapoccsal készülő szabályos kettősfedésnél a fedés tetőfedésenként min. 24x28 mm keresztmetszetű lécezésre történik, a szarufák közötti távolságot, ill. a szél és a hóterhet figyelembe kell venni. Falburkolatoknál a fa méretezését, valamint a hő- és páratechnika alakítását a MSZ szerint kell készíteni. Egyéb rögzítési módoknál, pl. alumínium fogadószerkezet esetében, a terhelhetőséget igazolni kell.

  Rögzítés
  A palák rögzítése legjobban tűzihorganyzott, ütött, vagy kovácsolt palaszegek. Alkalmazhatók még palastiftek, nemesacél palacsavarszegek vagy réz szegek. A rézszegeknél a szár érdesített, durva felületű vagy csavarszegként kialakított legyen. Tetőfedéseknél a rögzítés (szegezés) a német fedési módoknál 24 cm-es palamagasság felett palánként legalább 3 palaszeggel történjen. A 24 cm-es palamagasság alatt a rögzítés 2 palaszeggel történhet. Vápa, gerinc, élek, eresz és oromszegély mentén lévő palákat mindig legalább 3 palaszeggel vagy stifttel kell rögzíteni. Téglány kettősfedéseknél 2 palaszeggel vagy stifttel, vagy egy viharhoroggal (svájci kapocs) történik. A szegezés mindig az átfedés alatt történik, kivétel ez alól a befejező (záró) pala, melyet célszerű gumialátéttel ellátott, legalább 40 mm hosszú rézcsavarral rögzíteni. Falburkolatnál a német fedési módoknál 3, a szabályos kettősfedéseknél 2 palaszeggel vagy stifttel kell rögzíteni. Az egyszeres vízszintes téglányfedéseknél 33x23 palaméret felett minden palát kiegészítőleg még egy viharhoroggal is rögzíteni kell. Ezeket a szabályokat ajánlott széthúzott téglányfedéseknél is alkalmazni. Min. 24 mm vastag faforgács lemezre történő szegezésnél legalább 3, minimum 35 mm vastag rozsdamentes acél vagy réz pala csavarszeget kell alkalmazni. A viharhoroggal rögzített téglányfedéseknél az alkalmazott kapcsok csak rozsdamentes acélból vagy rézből lehetnek. Ez mind tetőfedésnél, mind a falburkolatnál érvényes.

  Túlnyúlás
  Amennyiben a gerincet, élgerincet és az oromszegélyt túlnyúlással fedjük, akkor a szélirány felőli sor a széllel szemben védett sorra legalább 5cm-re kell, hogy ráfedjen.

  Alátétfedés bitumenes lemezzel
  Teljes felületű deszkázat esetén a MSZ, ill. EU szabványok pontja szerint a por, hó befúvás stb. elleni védelem céljára, a tetőre aláfedésként aszerint homokolt bitumenes lemez vagy üvegszálbetétes lemez ajánlott. Lécezés esetében az alátétfedést ellenlécezéssel tetőfólia beépítésével kell készíteni. Faburkolat esetén ezzel szemben a bitumenes lemez vagy műanyag fólia felvitele kifejezetten nem ajánlott, mert ez többek között párazáró rétegként működhet.

 • Jellemző műszaki paraméterek A fedett tető m2-kénti súlya fedési módtól függően változó (kb.32kg). A palák hasítási vastagsága minden fedési módra 4-6 mm, átlagban 5mm (sötétszürke, más néven antracit). A színes palák (zöld, illetve annak árnyalatai és vörös, illetve annak árnyalatai) tekintetében 5-8 mm között változhat.
  Honlap http://www.termespala.hu
  Meglévő minősítés ÉMI
  Referencia
  Keszthely: Festetics Kastély


  Parádsasvár: Károlyi Kastély


  Nyíregyháza: Krúdy Vigadó

  Ár Bogen: 131-486 Ft/db, 5450-6707 Ft/m2
  Rechteck (Kettős fedés): 167-1170 Ft/db, 7298-14742 Ft/m2
  Schuppen (Pikkely): 135-393 Ft/db, 8100-9236 Ft/m2
  Rhombus: 492 Ft/db, 7183 Ft/m2
  Spitzwinkel: 333 Ft/db, 6713 Ft/m2

  Az árlista az ÁFA-t nem tartalmazza.

  Forgalmazó TETŐ-HORN Terméspala Forgalmazó és Kivitelező Kft.
   
  Cím: Magyarország, Balatonfüred
  8230, Arácsi út 1/a
  Telefon: 87/ 580 043
  Fax: 87/ 482 189
  Email: tetohorn@axelero.hu
  Honlap: http://www.termespala.hu

  Ismertetés:
  A Tető-Horn megalakulása óta fő tevékenysége a terméspala forgalmazása és annak kivitelezése. Tudomásunk szerint a mai napig az egyetlen olyan vállalkozás hazánkban, amely szakirányúan foglalkozik eme nemes anyaggal. A vállalkozás szolgáltatásait bővítve az ács és bádogos munkák elvégzésére is szakosodott az eltelt években.

  Ajánlott kivitelező TETŐ-HORN Terméspala Forgalmazó és Kivitelező Kft.
  A további információk az előző cellákban...
  Adatszolgáltatás 2003.11.17.
  Adatgyűjtő Büki Péter

  Az oldallal kapcsolatos észrevételek: ******


  KÖRKÉP: www.foek.hu/korkep/ Független Ökológiai Központ