Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Komposzt WC

Általános leírás

Bio toalett, komposzt WC
Copact composter (C.C.)

Működési elve:
A fekáliát és a háztartási hulladékot együtt komposztálják az erre a célra kialakított szellőzéssel ellátott tartályban. A hosszú ideig (2-2,5 év) tartó és 66-70 C° melegben zajló aerob komposztálási folyamat a kórokozókat és az élősködők csíráit elpusztítja. A tartályból az első érési ciklus után folyamatosan eltávolítható komposzt szagtalan, és minden további kezelés nélkül felhasználható.

Felépítése:
A WC tartály egy tengely körül elbillenthető, zárt, hőszigetelt tartály, amely belülről a működési funkciónak megfelelően 3 kamrára osztott. Az első kamrába hullik be a friss hulladék. Az első kamra megteltekor a tartály megbillenésével a nyers keverék áthullik a második kamrába, ahol végbemegy a komposztálási folyamat. A következő billenési ciklusban a kész komposzt áthullik a második kamrából a harmadik kamrába, és innen eltávolítható, lapátolható. A tartály szellőzését szellőzőkürtővel biztosítják.

A toalett elhelyezése az épületben

Az ülőke és a tartály külön helységben van elhelyezve, mindkét helységnek külön szellőzés van biztosítva. A tartály üríthető vége egy szabadba nyíló helyiségbe nyílik. A tartályban depresszió van, amelyet a kürtő huzata biztosít, és ez megakadályozza, hogy a szagok a toalett helyiségébe (ahol a WC ülőke van) terjedjenek. Ebből kifolyólag a bio toalett szagtalanabb, mint a hagyományos angol WC.

A komposzt felhasználása:
A kész komposztot a kertben tovább lehet pihentetni, de ebben az állapotban is felhasználható. Mindkét esetben szükséges azonban talajba forgatni.

Külföldi tapasztalatok, referenciák:
A komposzt toalettek skandináviában terjedtek el a legjobban, Európában Hollandiában és Németországban van a legtöbb berendezés.
Magyarországon az Ökológiai Intézet Alapítvány gömörszöllősi oktató központjában találhatunk használatban lévő komposzt toaletteket.
A Compact composter (C.C.) típusú bio toalettet családi házas beépítésre fejlesztették ki Európában, és ennek továbbfejlesztett változata kerül beépítésre Magyarországon a Tinnyei Ökofaluban.

Tervezés, kivitelezés
A bio-toalett kereskedelmi forgalomban is kapható. Az áltagosnál lényegesen nagyobb területigényét azonban már a ház első koncepcióterveiben szerepeltetni kell. A kivitelezés történhet házilagos kivitelben is, valamint léteznek kereskedelmi forgalomban szokványos elemekből összeálllítható rendszerek.


Termékek