Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Víz igény oldalról - pár szó a fogyasztásról

Pár szó a tipikus fogyasztásról...
Németországi mérések alapján, egy fő napi vízigénye átlagosan gépesített háztartásban, automata mosógép és angol WC használata esetén átlagban 140 l/nap fogyasztásra tehető. Hazánkban ez az igény ugyanolyan körülmények figyelembevételével 120-170 l/nap között változik, mennyisége átlagértékben közel 140-150 l/nap.
A vízmennyiség jelentős, több mint 60%-át teszi ki a tisztálkodás és a WC használat vízszükséglete.

Hagyományos vízfogyasztás

A vízigény csökkentésének lehetőségeit két módon közelítették meg:
- az egyik megoldási módszer a vízigény csökkentésének céljára kifejlesztett, különböző ún. víztakarékos szerelvények, berendezések,
- a másik megoldási módszer az ivóvíz minőségű víz felhasználásának csökkentése és a vízigény pótlása a felhasználási célnak megfelelő, de nem ivóvízminőségű vízzel, hanem sekély mélységben található ún. talajvízzel, és csapadékvízzel.

Talajvíz, csapadékvíz felhasználása az ivóvízminőségű vízigény csökkentésére:
A háztartási vízigény kielégítésének egy részéhez (pl. WC öblítés, kertöntözés, kocsimosás, mosás) nincs szükség ivóvíz minőségű vízre, hanem más rendelkezésre álló vízből, mint csapadék– vagy talajvízből is megoldható.

Talaj és csapadékvíz használatával:
- kocsimosás, kertöntözés és WC öblítés esetén 39 %-os ivóvízminőségű víz megtakarítás eredményezhető.
- kocsimosás, kertöntözés, WC öblítés és mosás esetén 51 %-os ivóvízminőségű víz megtakarítása eredményezhető. Ennek a megoldásnak az alkalmazásához az épületben két elkülönített vízvezeték beszerelésére van szükség, ezentúl a csapadékvíz összegyűjtését, szűrését, tárolását, a talajvíz kiemelését, a kútfúrás létesítményeit kell megépíteni.

Egy különleges víztakarékos megoldás...
Ha a csapadék és talajvíz használatán kívül, még belső használatból újrafelhasználást is eszközöl, 58 %-os ivóvízfelhasználást is meg lehet takarítani. Ebben az esetben a fürdővizet WC öblítésre lehet újrafelhasználni. Ilyenkor a fürdővíz tárolására külön víztároló építése szükséges.

Takarékos vízfogyasztás