Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Kerti tavak

Vízáteresztő talaj esetén a vízmegtartás érdekében a tó medrét szigetelő réteggel kell ellátni. Megfelelő vízzáráshoz 30-50 cm vastag, gondosan tömörített agyag réteg szükséges. Ha nincs állandó vízborítás a mederben, várható a felső réteg tönkremenetele. Ilyenkor a szükséges agyagréteg 60-80 cm lehet.
A víz áramlásának sebessége v < 50 cm/s legyen a kimosódás elkerülése érdekében. Ezért a vízbeeresztésnél feltétlenül védőréteggel kell ellátni az agyagburkolatot.
Szigetelő réteg készítéséhez az az agyag használható, amelynek tömör állapotában az áteresztőképessége kisebb, mint 10-6cm/s.

Nagyobb méretű és állandó vízborítású tó esetén az építkezés helyén lévő talajból tömörítéssel készített szivárgásgátló réteg vagy rétegek is alkalmasak lehetnek a vízzáróság biztosítására.
A tó medrében idővel természetesen kolmatáció alakul ki. A kolmatáció meseterségesen is létrehozható - pl. talaj és mész keverékével, biológiai kolmatációval (algatenyészettel).

A vízzáróság megvalósítható szigetelésre használható műanyag fóliák leterítésével is.

Védőréteget terméskőből vagy folyami kavicsból lehet képezni.

A tó leeresztéséről és a többletvíz túlfolyón való leeresztéséről gondoskodni kell.

Csapadékvíz és talajvíz felhasználásával ingatlanon belül is kialakítható kerti tó.

A tavak kialakítási lehetőségei:


Termékek, rendszerek