Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Normál kivitelű ásott kutak

A normál kivitelű ásott kút kivitelezésekor az előre kialakított munkagödörbe utólag építik be a kútbélelést, ezért csak állékony talajban létesíthető. Bélelése leggyakrabban betongyűrűvel történik, de készülhet tégla, vagy kőfalazattal is. Falazott bélésű ásott kút vázlatos rajza látható az ábrán.

A normál kivitelű ásott kút fő része a kút gödrébe épített kútváz (kútbélés). A kútbélés lehet tömör, perforált vagy hézagos. A tömör bélésű kút csak alulról, a hézagos és perforált kút oldalról is kap vizet. A kútbélés aljára (hézagos ill. perforált kútbélés esetén köré is) 6 - 16 mm átmérőjű mosott vegyes szemcséjű kavics kerül. Ez a kavicsréteg akadályozza meg a talaj finomabb szemcséinek bejutását a kútba. Az ábrán beton kútgyűrűkből készült, hagyományos ásott kút látható.

A kútfej kialakításakor gondoskodni kell arról, hogy a kútba felülről ne kerülhessen szennyeződés. E célt agyagtömítéssel, betongallérral, vasbeton tetővel, jól záró aknafedlappal lehet élérni.

Az ásott kút átlagosan 0,5 - 5,0 m3/nap vízigény kielégítésére alkalmas. Belső átmérője 0,8 - 1,5 m közötti, szokásos mélysége 4 - 10 m. Vízszint alatti mélységét a talajvíz szintje és a kitermelni kívánt vízmennyiség határozza meg. A kutat úgy kell kialakítani, hogy benne a legalacsonyabb vízszint esetén is legalább 3 méter magas vízoszlop legyen. Ha a kút csak alulról kap vizet, akkor alsó peremének legalább 1,0 méterrel kell a vízzáró réteg felső szintje fölött lenni.

Az ásott kutak kialakítási módját a kiemelésre kerülő kőzetek határozzák meg. Laza, üledékes kőzetben (lösz) mélyített ásott kút kiképzését mutatja az ábra.

A kút lényege ilyen esetben a kettős szűrőréteg, amelyet a perforált betongyűrű és az azbesztcement cső között alakítanak ki.