Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Talajvízre telepített kutak

Talajvízből táplálkozó kút létesítésére (vagyis, ha a kút mélysége nem haladja meg az első vízadó képződmény alsó zárórétegét) a helyi települési önkormányzat jegyzője adhat engedélyt. Az engedély feltétele, hogy a vízhasználat kizárólag a kérelmező háztartása, illetve tevékenysége szükségleteinek kielégítését szolgálja. A talajvízre telepített kút létesítéséhez, amennyiben azt több háztartás használja a vízügyi igazgatóság engedélyét kell beszerezni.

A kutak kivitelezését mindig szakemberre kell bízni. Attól függően, hogy ásott vagy fúrt kutat kívánunk létesíteni, kútásó vagy kútfúró szakemberhez kell fordulni. Célszerű a helyi viszonyokat jól ismerő szakembert keresni, mert tapasztalatai nagy segítségünkre lehetnek a legmegfelelőbb kúttípus és kútmélység meghatározásához. A kútásással illetve fúrással foglalkozó szakemberekről a helyi önkormányzat tud felvilágosítással szolgálni.

A kút üzembe helyezése


Kúttípusok