Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Szivattyúk

Szivattyúk kézi. vagy motoros meghajtásúak lehetnek. A kézi szivattyúk szárnylapátos, vagy dugattyús megoldásúak lehetnek. A dugattyús szivattyúk közül a kétdugattyúsak csaknem egyenletes vízszállítást biztosítanak. Szárnylapátos szivattyú a 314. ábrán, dugattyús szivattyú pedig a 315. ábrán látható.

A kéziszivattyúk vízszállítása 20-40 l/perc, szállítómagasságuk 30-15 méter. A kéziszivattyúk csőkutakra közvetlenül csatlakoztathatók. Ásott kutakra lábszelepes szívócsővel építhetők be.

A motoros szivattyú kiválasztása a kút típusának és vízhozamának függvénye. A szivattyú legfontosabb műszaki jellemzői a szállított víz mennyisége (l/perc, m3/óra) és a szállítómagasság (m). A két érték egymástól is függ, a szivattyú (bizonyos határon belül) különböző vízszállításra képes. Alacsonyabb szállítómagasságra több, nagyobb magasságra kevesebb vizet képes szállítani. A szállítómagasság-vízszállítás összefüggést a szivattyú jelleggörbéje (Q - H görbéje) mutatja meg.

A szivattyú fontos jellemzője még a szívóképesség, vagyis az a mélység, ahonnan fel tudja szívni a vizet. Ez a gyakorlatban 5-7 méter közötti érték. Fontos tehát, hogy a szivattyú a kút vízszintje fölött ennél ne legyen magasabban, de célszerű a vízszinthez a lehető legközelebb elhelyezni. Fontos, hogy a szivattyú soha ne működjön "szárazon", ugyanakkor a szivattyús gépcsoprot soha ne kerülhessen víz alá.

Azoknál a kutaknál, ahol a szívómagasság nagyobb mint 7 méter (pl. nagyobb mélységű fúrt kutak) ún. búvárszivattyúk alkalmazhatók. Ezek között vannak egészen kis átmérőjűek, amelyek akár 160 mm átmérőjű kútban is elhelyezhetők. A búvárszivattyúnak üzemelése során mindig víz alatt kell lennie.


Termékek