Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Elhelyezés, szikkasztás működési elve

A technológia működési elve:
a szennyvíz tisztítása az oldómedencében, és a szikkasztóhálózatban a talaj és a talajban elhelyezett kavicsrétegen kialakult ún. biológiai hártya segítségével történik.
A technológia alaplétesítményei:
- oldómedence
- szikkasztó-hálózat

Elhelyezési lehetőségek sík és lejtős terepen

Elhelyezési lehetőségek sík és lejtős terepen

Oldómedence:
A házi szennyvíz mechanikai és biológiai előtisztító műtárgya, a mechanikai és az anaerob biológiai folyamatok itt mennek végbe. A szennyvíz ülepíthető része a medence fenékre süllyed.
Egy családi ház esetére egyszerű oldómedence építése javasolt, melyek 0,6 és 25 m3/nap szennyvízterhelés esetén alkalmazhatók.
A háztartásban keletkező szennyvíz csúcshozamok hidraulikai csillapítása és az iszapok lebegő állapotba kerülésének megakadályozása miatt, ennél a technológiánál kétkamrás oldómedence tervezése szükséges.
Az első kamrában felgyülemlett iszapmennyisége szippantó kocsival szállítható el. Megfelelő tervezés esetén két évenként van szükség az iszap szippantásra.
Az oldómedencéből a szennyvíz egy osztóaknán keresztül jut a szikkasztóhálózatba

Osztóakna:
Az aknában megfelelően kialakított kiveztő nyílásokkal biztosítható az alagcsőhálózat egyenletes terhelése.

Szikkasztóhálózat:
A drén csöveket a talajfelszíntől 50-70 cm mélyre célszerű elhelyezni, hogy a fagy és a művelési mélység miatt a drénhálózat ne sérüljön.
A dréncsövet 10-15 cm vastag 15-40 mm-es szemeloszlású kavicságyban kell elhelyezni. A kavics- és a talajréteg közé nemez réteg helyezhető, mely megakadályozza a talaj és a kavics keveredését. A vízáteresztést azonban nem gátolhatja, ezért vízvezetőnek kell lenni. A szikkasztóárok szélessége 60 vagy 90 cm, egymástól való távolságuk 2,-2,5 m..
A dréncsövek végén a hálózat szellőztetését szellőzőcsövek elhelyezésével kell biztosítani.

Építés
Az oldómedence és az osztóakna vízzáró kivitellel kell hogy készüljön. Építhető téglából, vagy betonból, a vízzárósága miatt vízzáró vakolattal kell bevonni.
A környezetkímélő építés szempontjából építését téglából javasoljuk. A szivárogtató csőhálózat ún. dréncső lehet műanyag, vagy agyag kivitelű. Forgalomban a műanyag könnyebben elérhető, a környezetkímélő építés szempontjából az agyag javasolható.

Ezt a megoldást, a bonyolultnak tűnő alkalmazási feltételrendszere miatt (TÁBLÁZAT) szakemberrel kell terveztetni. Az építése saját erőből is megvalósítható. A telken belüli megoldások közül ez a legegyszerűbb technológia, amely egyúttal szennyvízhasznosítást is jelent a rátelepített növényeknek köszönhetően.


Termékek, rendszerek