Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Kisberendezés

Működési elve
Kialakításánál fogva biztosítja a szennyvíz mennyiségi, minőségi kiegyenlítését, utóülepítését, a keletkező iszap sűrítését.
A tisztítás eleveniszapos eljárással történik, levegőztetéssel, melyhez energia (villanyáram) szükséges.
A három részre osztott tisztító medence előregyártott elemekből készül. Elhelyezése földbe süllyesztetten célszerű, hogy a szennyvíz ráfolyjon a tisztítóra. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy szivattyú beiktatásával kell a vizet a tisztító egységbe vezetni.


A kapacitás kihasználása végett egy berendezés - vízhasználattól függően - kettô, három ill. négy családi házban keletkezô szennyvíz tisztítására is alkalmazható.

Alkalmazás lehetőségei   

A kisberendezések alkalmazásának előnye, hátránya
A berendezésnek kicsi a helyigénye, tehát kis teleknagyság mellett is telepíthető. Hátránya, hogy a beépített szerelvények és az energia igénye miatt a fenntartási és üzemeltetési költsége magasabb, mint a szennyvízszikkasztás és gyökérteres tisztításé.

A tisztított víz hasznosítása
A kisberendezésen tisztított szennyvizet telken belül, kerti felületi öntözésre a szakhatóság (Állami Népjóléti és Tisztiorvosi Szolgálat) fertőzés veszélye miatt nem engedélyezi, mivel a berendezés fertőtlenítővel nincs felszerelve. Ezért a hasznosítása csak talajban elhelyezett csőhálózattal lehetséges.


Termékek