Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Gyökértéri tisztítás

Működési elve
A tisztítási technológia szabadalmazott eljárás. A szennyvíztisztítás náddal beültetett talajközegben az ún. gyökértérben az ott élő mikroorganizmusok segítségével megy végbe. A technológia energia szükséglet nélkül üzemel, kihasználva a természet által adott lehetőségeket. A növény gyökérzetével biztosítja a talaj porozitását és a tisztítás oxigén igényét.

Alkalmazás lehetőségei

Az eljárás előnye
Fenntartási és üzemeltetési költségeiben a legolcsóbb technológia, nincs energia igénye, ezért üzemeltetési költsége elhanyagolható.

A technológia létesítményei
        - oldómedence
        - nádágy (gyökértér)
A nádágy vízzáró fóliával bélelt kivitelben készül a környezetszennyezés megakadályozása miatt, mélysége általában 60 cm. A nádágyat megfelelő vízáteresztő képességgel rendelkező talajjal kell feltölteni.

Szükséges teleknagyság
A biztonságos elhelyezés miatt a szikkasztásnál megadott teleknagyság alsó határa az irányadó.

Alkalmazási feltételének követelményei között a teleknagyság a mérvadó, a természeti adottságok közül a domborzati viszonyok korlátozhatják a technológia alkalmazását.
A technológia alkalmazásának vizsgálatát érdemes akkor elvégezni, ha a szikkasztás feltételei adottak, csak a talajszerkezete nem megfelelő, vagy a magas talajvízállás akadály a szikkasztás alkalmazásának.

A tisztított szennyvíz hasznosítása
A tisztított szennyvíz összegyűjthető kis tóban és további hasznosításra, kerti öntözésre, alkalmazható.

Tervezése, építése:
A tisztítási technológia megfelelő működése csak akkor biztosítható, ha tervezésben és építésben jártas, tapasztalatokkal rendelkező szakemberek bevonásával valósul meg.


Termékek, rendszerek