www.foek.hu

Környezeti nevelés

Vissza a nyitó oldalra...

www.foek.hu

Tartalom
*  Vigántpetendi Oktatóközpont (Dörögdi-medence)
*  KÖRNET - Környezeti nevelési oktatócsomag
*  Zöld Zsibongó - a Környezeti Nevelés tanári segédanyagai a világhálón
*  Bölcsőd e táj - CD ROM
*  Közösségi gyógynövény szárítók
*  Beszélő kövek

Vigántpetendi Oktatóközpont (Dörögdi-medence)

Az oktatóközpontal kapcsolatos programokról és szolgáltatásokról honlapunk szolgáltatásokkal foglalkozó részén találhat információt.

A Környezetvédelmi Minisztérium támogatásából befejeztük az oktatóközpont épületének felújítását, ami most már alkalmas csoportok fogadására. Kidolgoztuk a "Bölcsőd e táj" oktatóprogramot, melynek célja, hogy segítse a helyi vezetők és a csoporttal érkező tanárok felkészülését, valamint munkalapokat tartalmaz a diákok részére. A tavasz folyamán egy általános és egy középiskolai csoporttal kipróbáltuk programunkat, ami a visszajelzések alapján kiállta a próbát. Nyáron a Művészetek Völgye programsorozat keretében az oktatóközpontban minden délután ökológiai játszóházat működtettünk gyerekek részére. Az oktatóközpontot több tanári csoport is meglátogatta.

Programjaink során tájat komplex módon kívánjuk megközelíteni: bemutatjuk a környék természeti értékeit, helyi mesteremberek tartanak foglalkozásokat, irodalmi, képzőművészeti és zenei anyagokkal segítjük az élmények feldolgozását. Ugyanakkor felhasználjuk a 2 számítógép adta lehetőséget is: Elő lehet keresni a Dörögdi-medencéről szóló böngészdét - a FÖK által készített KÖRNET-et (www.foek.hu/kornet/), használunk természettudományos CD-ket és a gyerekek által gyűjtött adatokat is rögzítjük.

KÖRNET - Környezeti nevelési oktatócsomag

Az interneten a http://www.foek.hu/kornet/ címen elérhető interaktív környezeti nevelési oktatócsomag, avagy tájvédelmi böngészde elősegíti a nem védett területek természeti értékeinek cselekvő védelmét, a helyi közösségek bevonását a Dörögdi-medence példáján. A prograam módszertani útmutatóval szolgál más kistájak, érzékeny területek holisztikus feldolgozásához is.

Zöld Zsibongó - a Környezeti Nevelés tanári segédanyagai a világhálón

Az interneten a http://www.foek.hu/zsibongo/ címen elérhető portáloldalról a következő témakörökben böngészhetünk: Az Iránytű a KOKOSZ által készített adatbázist tartalmazza, amiben Nemzeti Park Igazgatóságok szerint találhatjuk meg az oktatóközpontokat, szálláshelyeket, látogatóközpontokat, kiállítóhelyeket, rendezvényeket, tanösvényeket, erdei iskolákat, információs anyagokat. A Jeles napok alatt a környezet- és természetvédelmi jeles napok időpontját és rövid történetét olvashatjuk. A Vademecum ökológiai kisszótárként szolgál; A Kiadványok tartalmazza a témában író legfontosabb folyóiratokat, a szerkesztoségek e-mail címével együtt. A Természetvédelem címszó alatt a Környezetvédelmi Minisztérium adatait láthatjuk a védett állatokról, növényekről, földtani értékekről - Nemzeti Park Igazgatóságok szerinti bontásban. Megtalálhatjuk a nemzetközi környezet- és természetvédelmi (a környezet összetevőinek vagy sajátosságainak védelmével foglalkozó) Egyezmények-et; és a hazai, e témakörben hozott Törvények, rendeletek-et is. Az utolsó két fejezet a hazai környezet- és természetvédelmi Szervezetek-et és az Állat- és Növénykertek listáját mutatja be. A Zöld Zsibongóról még számos más, témába vágó honlap (pl. pályázati figyelő, KöM honlapja, Kulturális Innovációs Alapítvány könyvtára) is elérhető, illetve egyes fejezetekben tágabb témakörben is kereshetünk (pl. a Jeles napok-nál megtalálhatjuk a nem természetvédelmi jeles napok jegyzékét is). A Zöld Zsibongót igyekszünk folyamatosan frissíteni, hogy naprakész információ álljon az érdeklődők rendelkezésére.

Bölcsőd e táj - CD ROM

Tájvédelmi oktató CD. A múlt év során kialakult a CD-ROM törzsanyaga, alkotógárdája. Egész évben folyt az anyaggyűjtés és a grafikai megvalósítás.

A CD-ROM-ról további információkat találhat itt!

Közösségi gyógynövény szárítók

1999 folyamán a REC Magyar Iroda pályázatán nyertünk támogatást gyógynövényszárítók átalakítására, illetve elkészítésére. A tervezésre és kivitelezésre a Szent István Egyetem Környezettechnikai és Épületgépészet Tanszékének munkatársait kértük fel. A program egyik célja a Dörögdi-medencében termesztett gyógynövények szárításának megújuló energiával történő gazdaságos szárításának megoldása volt. Öt fatüzelésű szárító hőfokszabályozását és könnyebb tüzelőanyag adagolását oldottuk meg, segítve ezzel a termesztők munkáját.

A Kapolcs-Taliándörögd Közös Fenntartású Általános Iskolával közös program keretében az iskolakertben napenergiát felhasználó kisméretű gyógynövényszárítót építettünk. A tervezést ugyancsak a fent említett Tanszék végezte, a kivitelezésre pedig a pulai asztalosmestert kértük fel.

A témához kapcsolódó nyomtatott kiadványunkról további információkat találhat itt!

Beszélő kövek

Erdélyi sziklakövekhez kapcsolódó oktató CD-ROM a romániai Nemere Egyesület gondozásában készül, a FÖK technikai segítségével. 1999-ben az anyaggyűjtés, anyagok részleges feldolgozása történt meg.

A CD-ROM-ról további információkat találhat itt!


Vissza a nyitó oldalra...

Ha hibát talál oldalainkon, kérjük jelezze ezen az oldalon
vagy írjon levelet erre a címre: ******
Oldal utolsó módosítása: 2002.02.18