www.foek.hu

Ültess fát utódaidnak!

Vissza a nyitó oldalra...

www.foek.hu

Tartalom
*  Farészvények
*  Kampány/2005
*  Ültess fát a békéért!
*  Egy fa - fotókiállítás

Farészvények

A Veszprém megyei Dörögdi-medencében folyó kistérség- és közösségfejlesztés eredményeként 1100 hársfacsemete került elültetésre a Millecentenárium évében. 1999-ben a helyi civil és önkormányzati szervezetekkel közösen 61 újabb facsemetét ültettünk a fasor pótlására. Az egész napos programban a térséghez már kötődő, visszatérő vendégek is segítségünkre voltak. Az ültetést támogatóinknak köszönhetően 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben is megrendeztük.

A farészvények vásárlásával Ön is hozzájárulhat a fasor további pótlásához, melyet minden ősszel az Ültess fát utódaidnak! program keretében szervezünk. A rendezvényre minden részvénytulajdonost meghívunk, hogy facsemetéjét ill. földlabdás fáját személyesen ültethesse el. A csemetéket, amennyiben nem tud jelen lenni az ültetésen, a FÖK munkatársai, önkéntesei ültetik el. Minden 1 000 Ft 1 db facsemete és minden 3 000 Ft egy db földlabdás fa elültetését teszi lehetővé.

Az ültetés pontos helyszínéről illetve időpontjáról az ültetés előtt levélben tájékoztatjuk.

A részvény tulajdonosát megilletik az ültetés örömei, a hűs árnyék, a madárcsicsergés, az illatok, a rovarok zümmögése, egészség és szépség!

A farészvényt ill. részvényeket megrendelheti telefonon, faxon, emailben vagy személyesen is megvásárolhatja irodánkban.

Faültetők

Kampány/2005

Egyre nyilvánvalóbb világszerte, s szűkebb hazánkban is a természeti környezet állapotának romlása. Növekszik a félelem a globális éghajlatváltozástól, ám egyben nő a felelősségvállalás igénye is.
A Független Ökológiai Központ (FÖK) Ültess fát utódaidnak! programja ezen igénynek kíván elébe menni. A 10 éve működő program magánszemélyek, magánalapítványok és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásait osztotta tovább közösségi faültetésekre, továbbá maga is szervezett ilyeneket.

A fáknak sokat köszönhetünk! Számos pozitív hatást gyakorolnak környezetünkre:

A faültetés tehát olyan tevékenység, amely kockázatok és mellékhatások nélkül egyértelműen kedvező hatást gyakorol a környezetre.

A közösségi faültetés további előnye, hogy kisközösségek, civil csoportok közösen szépítik, teszik egészségessé saját környezetüket. A hosszú távon értékteremtő munka öröme erősíti a helyi közösségeket, és azok környezeti tudatát. A fák mindenképpen szükséges utógondozásába jobban bevonhatók a helyi emberek, hiszen közös munkájuk gyümölcsére vigyáznak.

A környezetterhelés ellensúlyozására, közösségeink fejlesztésére a FÖK több mint 10 éves, kiforrott pályáztatási rendszerét, meglévő infrastruktúráját, személyi hátterét kínálja fel. Programjához keresi környezetbarát tevékenységek támogatását vállaló és környezetbarát arculatukat fejleszteni kívánó vállalatok segítségét, anyagi támogatását.

A FÖK által évek óta rendszeresen meghirdetett program rendkívül népszerű és hatékony. Az elmúlt tíz év adatai mutatják az eddigi pályáztatás eredményességét, mely időszak során több mint 10 000 fát ültettek el az országban.

Támogatók, beérkezett és megvalósult pályázatok 1996-2004:

Év A program Támogatói Beérkezett pályázatok Támogatott pályázatok
Db Igényelt támogatás Db Összeg Ültetett fák
1996Soros A.242(...)742,5 m Ft1550
1997Soros A.23159 m Ft673 m Ft1850
1998Soros A.30841,5 m Ft813,2 m Ft1970
1999Soros A., KÖM31340,5 m Ft914 m Ft2450
2000KÖM19427 m Ft542,7 m Ft1680
2001-     
2002KÖM16923 m Ft361,9 m Ft1200
2003-     
2004-     

Továbbá a FÖK saját szervezésben tizenegy hektár erdőt és négy kilométeres hársfasort - összesen kb. 30 000 csemetét - ültetett a Balaton-felvidéken, illetve Budapesten is több helyen.

A program keretei

Minden 1600 Ft-nyi adományból egy facsemete ültethető és nevelhető fel 2-3 ember önkéntes munkájával.
A pályázati rendszer csak őshonos fák ültetését támogatja, melyek genetikailag jobban alkalmazkodnak a hazai éghajlathoz, így kevesebb fenntartási költséget igényelnek.

A befolyó támogatásokat a FÖK továbbpályáztatja, lebonyolítja a pályázatok elbírálását, valamint intézi a sok, kisösszegű pályázat adminisztrációját. A támogatások mintegy 80%-át hirdeti meg pályázatában, a fennmaradó 20%-ból fedezi a szervezés és a hirdetés költségeit, a bírálók tiszteletdíját, a kommunikációs és irodai költségeket, az ellenőrzés útiköltségeit.

A pályáztatás utófinanszírozási rendszerben történik. A sikeresnek ítélt pályázókkal a FÖK szerződést köt, s csak a megérkezett (fényképes, számlákat tartalmazó) beszámolók után utalja át a pályázók felé a fák árát. Az ültetés időjárásfüggő jellege miatt az elnyert források tavasszal és ősszel is felhasználhatók. A két faültetési időszak lejártával, a beérkezett beszámolók feldolgozása után készül el az adományozók részére a FÖK beszámolója, mely tartalmazza az összeg felhasználásának módját, a támogatott közösségek listáját.

A támogatók több módon kommunikálhatják adományozó szerepüket:

A program során beérkező és szétosztott támogatások nyomon követhetők a honlapon. A felhasználás módjáról szóló FÖK beszámoló garancia arra, hogy az adományozók támogatása megfelelő helyre kerül.

Az adományozásból származó előnyök

A cég adózás előtti eredményét csökkentheti az adomány teljes összegével, illetve tartós adományozás esetén a támogatás további 20%-ával.

A társasági adó és osztalékáról szóló 1996. LXXXI. törvény 7. § (1) Az adózás előtti eredményt csökkenti:
"(5) Az adózás előtti eredmény csökkentéseként az adomány a) teljes összege és a közhasznú szervezetekről szóló törvény szerinti tartós adományozás esetén az első teljesítést követő évtől ezen a jogcímen adott adomány további 20 százaléka, de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény 20 százaléka érvényesíthető közhasznú szervezet támogatása és közérdekű kötelezettségvállalás esetén,

Támogatásszerző kampány támogatója:

Ökotárs Alapítvány

1463 Budapest, Pf. 931.
Tel./fax: (06-1) 411-3500, 411-3515

Az őshonos fák jelentősége

A program hagyományosan csak őshonos fák ültetéséhez nyújt támogatást. Őshonos fáknak tekintjük azokat a fajokat, melyek az utolsó meghatározó éghajlatváltozás óta a Kárpát medencében természetesen előfordulnak.

Hazai erdeinkbe gazdasági megfontolásból az utóbbi két évszázadban több tájidegen fajt -akác, nemesnyár, erdei-, fekete- és lucfenyő- telepítettek. Ezeket általában intenzíven művelik, szabályosan, sorokban ültetve, nagy gépekkel és vegyszerekkel kezelve. Így jobban hasonlítanak egy búzatáblára, mint valódi erdőkre.

A bevándorló fajok számos problémát okoznak természetes erdeinkben:

Ültess fát a békéért!

A lengyel Klub Gaja világméretű faültetési akciójához vár csatlakozókat. További részletek...

Egy fa - fotókiállítás

Engelmayer Ákos fotókiállítása a FÖK szervezésében, a Művészetek Völgye rendezvényein, 2005. nyarán. A kiállítás oldala megtekinthető itt...


Vissza a nyitó oldalra...

Ha hibát talál oldalainkon, kérjük jelezze ezen az oldalon
vagy írjon levelet erre a címre: ******
Oldal utolsó módosítása: 2005.12.14.