www.foek.hu

Tájvédelmi Oktatóközpont Vigántpetenden

Vissza a nyitó oldalra...

www.foek.hu

Tartalom
*  "Bölcsőd e táj" - erdei iskola és tábor

"Bölcsőd e táj" - erdei iskola és tábor program

Szórólap letöltése (Word 6 doc)

Oktatóközpontunk

Foglalkozás fotóOktatóközpontunk az öt községet (Öcs, Pula, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd) magában foglaló, szántóföldekkel, patakokkal, erdőkkel tagolt kis vízgyűjtőterületen, a Káli-medencével határos Dörögdi-medencében működik, a 200 lelkes Vigántpetenden. A felújított "öregiskolában" egyszerre egy osztály számára tudunk erdei iskola programot biztosítani. Célunk, hogy az idelátogató gyerekek a táj természeti és közösségi tényezőit egyaránt megismerjék, értelemmel és érzelemmel közelítsenek a táj komplexitása felé. Szeretnénk, hogy az otthonába visszaérkező tanuló új szemlélettel közelítsen a "saját tájához", felfedezze annak értékeit is.

A kurzusok igény szerint kerülnek megrendezésre. Érdeklődni Vásárhelyi Juditnál lehet, e-mailben (jvasarhelyi@foek.hu) vagy a FÖK irodájában.

Programunk

Programunk tartalmilag a Dörögdi-medence természeti és társadalmi környezetére, a kultúrtáj elemeire, a közösség hagyományaira, és annak jelenlegi életére épül. A táj megismerését a tanárok számára készített "Bölcsőd e táj" című programfüzetünk segíti. Ebben az alapvető információkon kívül "étlapszerűen" megtalálhatók a választható foglalkozások, melyeket a tanárokkal egyeztetve, az egyes iskolák tantervbe illesztett erdei iskola programjához igazítunk. Programunkat 5 napos időtartamra, az általános iskola felső tagozatos osztályainak és közép-iskolásoknak ajánljuk.

Az erdei iskolák és táborok során a következő témakörökben tartunk terepi foglalkozásokat: a táj éghajlatának, állat- és növényvilágának, geológiájának, talaj- és vízrajzának, történelmének, kézművességének, mezőgazdaságának és építészetének aktív, együttműködő, beleérző megismerése, a helyi értékek fenntarthatósága, a táj feldolgozása irodalmi, képzőművészeti, és zenei műalkotásokra támaszkodva. A program keretében előtérbe helyezhetjük az erdőt is a "A fától az erdőt?!" c., a fenntartható erdővel foglalkozó oktatóprogram segítségével. A "Kerek egy esztendő" c. program a ciklikus időszemlélettel, a természet körforgásával, a jeles napokkal és a parasztregulákkal foglalkozik.

Szállás, étkezés

Szálláslehetőséget 24 főre a tanítólakásban, a gyerekek által hozott hálózsákokkal tudunk biztosítani, nyáron a vállalkozó kedvűek az iskola kertjében sátorozhatnak. A fürdőházban napkollektor szolgáltat melegvizet, zuhany és WC működik. Reggeli és vacsora elkészíthető az iskola épületében, ebédet a vigántpetendi vendéglőben vagy a szomszéd faluból tudunk rendelni, a kenyérsütő kemence is kipróbálható.

Eszközök, felszerelések

Oktatóközpontunkban két számítógépen a Dörögdi-medencéről készült KÖRNET program magyar és angol nyelvű változata, a "Bölcsőd e táj" c. CD-ROM-unk és egyéb multimédia anyagok, dia- és írásvetítő, diasorozatok, távcsövek, nagyítók, térképek, a Dörögdi-medence makettje, határozók, játékok, könyvek, verseskötetek és egyéb taneszközök állnak a gyerekek és a tanárok rendelkezésére.

Megközelíthetőség

Vigántpetend a Veszprémet Tapolcával összekötő főút mellett fekszik, Tapolcától 18 km, Ajkától 21 km, Veszprémtől 29 km távolságra. Autóbusszal elérhető Veszprémből és Tapolcáról is, Budapestről naponta 2-3 közvetlen járat indul.

Az oktatóközpont címe: 8293 Vigántpetend, Kossuth u. 15.

Áraink (2010)

SzolgáltatásNettó árBruttó ár
Szállás1 000 Ft/éj1 250 Ft/éj
Oktatás, szervezés1 000 Ft/nap/fő
(legalább 20 fős csoport esetén)
1 250 Ft/nap/fő
(legalább 20 fős csoport esetén)

További információ: Dr. Vásárhelyi Judit

erdő  dombok
Rom  Oktatóközpont

Vissza a nyitó oldalra...

Ha hibát talál oldalainkon, kérjük jelezze ezen az oldalon
vagy írjon levelet erre a címre: ******
Oldal utolsó módosítása: 2010.04.18.